Videoblogs
Tips en trucs voor collectieven en gebiedscoordinatoren bij het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer from ANLb2016 on Vimeo.
Sinds de invoering van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) per 1 januari 2016, is tijdelijk, tot uiterlijk 2021, sprake van twee subsidieregelingen voor agrarisch natuurbeheer. Er zijn namelijk ook nog agrarisch natuurbeheerders met een lopend contract agrarisch natuurbeheer ‘oude stijl’ onder het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL). Beheerders die voldoen aan de voorwaarden, hebben de mogelijkheid om naar het SNL ‘nieuwe stijl’ over te gaan, het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Het is aan de gebiedscoördinatoren voor het collectief agrarisch beheer ‘oude stijl’ en de collectieven samen, te zorgen voor een goede registratie van de overstappers en doorlopend beheer in de SNL-applicatie (Toolkit) en bij het collectief.
Animatiefilm voorbereidingen Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 2016 – vorming agrarische collectieven from ANLb2016 on Vimeo.
Een korte animatiefilm over de voorbereidingen op het ANLb, met de uitdagingen en de successen die collectieven, provincies en betrokken partners tegenkwamen tijdens de (trein)reis op weg naar 1 januari 2016.
Videoboodschap staatssecretaris Van Dam – Collectief Midden-Delfland from ANLb2016 on Vimeo.
Op 19 februari werd tijdens een bijeenkomst in Driebergen-Zeist het startsein gegeven voor de uitvoering van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer vanaf 2016. Staatssecretaris van Dam heeft een boodschap voor de aanwezigen.
voorintekening Overijssel from ANLb2016 on Vimeo.
De Natuurbeheerplannen zijn in veel provincies vastgesteld en veel collectieven zijn bezig met de voorintekening voor de gebiedsaanvraag. Collectief Midden Overijssel is een van die collectieven. Secretaris Anet Bovendeert vertelt in een videoblog hoe Midden Overijssel de intekening aanpakt. Hebben eigenaren wel belangstelling voor het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 2016 of kost het veel moeite om grondeigenaren te werven? Wat zijn afwegingen voor boeren om wel of niet mee te doen? Bekijk de videoblog.
Gelderland 041214 from ANLb2016 on Vimeo.
In Gelderland zijn provincie en collectieven bezig met de ontwikkeling van het ontwerp beheerplan. Dit bereiden ze voor in een drietal werksessies.We mochten meekijken tijdens één van deze sessies. Hoe gaan zij om de leefgebiedenbenadering en hoe ervaren de collectieven de begrenzing van gebieden.
droge dooradering 011214 from ANLb2016 on Vimeo.
In het huidige natuur- en landschapsbeheer ligt de focus weide- en akkervogelbeheer. In het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 2016 vindt een verbreding plaats op basis van de vier vastgestelde leefgebieden: Open akker, Open grasland, Droge dooradering en Natte dooradering. Dick Melman van Alterra licht de mogelijkheden van Droge dooradering toe.
natte dooradering from ANLb2016 on Vimeo.
Het Natuurbeheerplan geeft voor elk van de vier leefgebieden een omschrijving van het type landschap en de begroeiing. Dick Melman geeft collectieven adviezen over Droge dooradering die zij kunnen gebruiken bij het maken van hun natuurbeheerplannen. De samenwerking zoeken met de waterschappen is er één van.
Het Drents Collectief in oprichting from ANLb2016 on Vimeo.
Provincie Drenthe en het Drents collectief in oprichting vertellen over het belang van samenwerking in het gebied en het gebiedsproces. Vraag die daarbij wordt beantwoordt is waarom het collectief als partner belangrijk is voor de provincie.
Agrarisch natuurbeheer in het onderwijs: Groenhorst Barneveld from ANLb2016 on Vimeo.
Cor Duim en Aalt van Kempen van Groenhorst Barneveld reageren op de bewering dat het agrarisch natuurbeheer te weinig onderdeel is van het onderwijs. ‘Het onderwijs is de instelling om jongeren ervan bewust te maken dat natuurbeheer in te bouwen is in de bedrijfsvoering.’
Collectief West-Groningen from ANLb2016 on Vimeo.
Hoe helpt de kansenkaart collectief West-Groningen in het gebiedsproces? Wat zijn de mogelijkheden? Waar zit ruimte? Hoe verloopt het gesprek met de provincie hierover? Bekijk de videoblog met Alex Datema (voorzitter collectief West-Groningen), Gert Jan Stoeten (coördinator gebiedsproces) en Jaap van Dijk (agrarisch ondernemer en beheerder).
Waterschap Groot Salland over samenwerking met collectieven from ANLb2016 on Vimeo.
Weten collectieven en waterschappen elkaar voldoende te vinden in de voorbereidingen naar het Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer 2016? Rolf van Toorn, beleidsadviseur watersystemen, van Waterschap Groot Salland vertelt hoe hij de samenwerking ziet.
Provincie Overijssel gestart met gebiedsproces from ANLb2016 on Vimeo.
De provincie Overijssel heeft al een start gemaakt met het gebiedsproces. Collectieven, Agrarische Natuurverenigingen, Waterschappen en Natuurorganisaties en anderen konden meedenken over de randvoorwaarden voor het agrarisch- natuur en landschapsbeheer in Overijssel. De input wordt meegenomen voor het provinciale doelenkader. Er zijn inmiddels twee bijeenkomsten geweest. Lyda Dik en Wicher Wolbers vertellen wat de stand van zaken is.
Collectief Agrarisch Natuur Platform Zeeland from ANLb2016 on Vimeo.
In Zeeland zijn 9 Agrarische Natuurverenigingen. Zij gaan samen een collectief vormen: Agrarisch Natuur Platform Zeeland. Voorzitter Rinus van ’t Westeinde vertelt waar zij op in zullen zetten, wat zij belangrijk vinden, waar kansen liggen en welke vragen zij nog hebben.
Collectief It lege Midden from ANLb2016 on Vimeo.
In Friesland is de vorming van de collectieven al goed op weg. Een van de collectieven is It Lege Midden. Voorzitter Foppe Hemminga vertelt over de samenwerking en de rol van de aangesloten ANV’s, de de doelen en de aanpak.
Videoblog kick-off collectieven Provincie Friesland from ANLb2016 on Vimeo.
Bekijk de videoblog met de presentatie van gedeputeerde Kramer en het interview met Sylvia van Lieshout van de Provincie Friesland over het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer en de collectiefvorming in Friesland.
Doelenkader agrarisch natuur- en landschapsbeheer from ANLb2016 on Vimeo.
Aard Mulders van het Min. van EZ licht voor het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 2016 de internationale verplichtingen toe. Het gaat hierin om de doelen van de Vogelrichtlijn (VR) en de Habitatrichtlijn (HR).
In het ‘Internationale Doelenkader’ staat verwoord hoe het agrarisch natuur- en landschapsbeheer hier effectief een bijdrage aan kan leveren.