Stikstofregistratiesysteem (SSRS)
Vanaf 1 mei 2023, is AERIUS Register 2022 beschikbaar. Met de openstelling van AERIUS Register 2022 is stikstofruimte afkomstig uit de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) beschikbaar in het stikstofregistratiesysteem (SSRS). In eerste instantie is deze stikstofruimte beschikbaar voor woningbouwprojecten en enkele grote wegenprojecten. De ruimte die niet wordt gebruikt voor deze doelen is tot oktober 2023 bestemd voor het legaliseren van een beperkt aantal PAS-meldingen en voor bestemmingsplannen voor woningen. Het stikstofregistratiesysteem is juridisch vastgelegd in de Regeling natuurbescherming.
Begin oktober 2023 worden de afspraken over het toebedelen van de ruimte aangepast. PAS meldingen kunnen dan als eerste gebruik maken van de beschikbare ruimte. Omdat de woningbouwopgave onverminderd groot is, en doorgaans weinig ruimte vraagt, is besloten dat er ook ruimte gereserveerd kan worden voor de meest concrete woningbouwprojecten waarvoor binnen een jaar een vergunningaanvraag wordt gedaan.
Waarom een Stikstofregistratiesysteem?
Een registratiesysteem geeft het bevoegd gezag inzicht in de te vergunnen stikstofruimte. Het registreert per gebied de effecten van de maatregelen die de stikstofdepositie naar beneden moeten brengen. Zo wordt duidelijk waar ruimte ontstaat voor het verlenen van vergunningen en welk gedeelte van de gereduceerde stikstofdepositie ten goede komt aan de natuur.
Waar komt de stikstofruimte in het systeem vandaan?
Er wordt stikstofruimte gecreëerd door maatregelen die de stikstofneerslag verminderen. Het SSRS werd eerder gevuld met ruimte afkomstig uit de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). Een deel van die ruimte (maximaal 70%) is geplaatst in het SSRS. De aanpassing in prioritering geldt ook voor de ruimte uit de opkoopregeling Maatregel Gerichte Aankoop (MGA) die dit najaar zal worden toegevoegd aan het SSRS.
Wie mogen een aanvraag indienen voor stikstofruimte uit het SSRS?
Iedereen mag in principe een aanvraag indienen, zolang deze voldoet aan de omschrijving in de wijziging van de Regeling natuurbescherming artikel 2.2. Wel wordt geadviseerd om eerst te kijken naar de mogelijkheden met betrekking tot intern en extern salderen, om de beperkte ruimte in het SSRS spaarzaam te benutten.
Komt mijn PAS-melding in aanmerking voor stikstofruimte uit het SSRS?
Met de stikstofruimte die beschikbaar komt uit het SSRS kan een klein deel van PAS-meldingen worden gelegaliseerd. Bij het verdelen van deze stikstofruimte hebben op dit moment woningbouw en enkele grote wegenprojecten voorrang. De overgebleven stikstofruimte is beschikbaar voor het legaliseren van PAS-meldingen en voor bestemmingsplannen voor woningen (de zogenaamde clusters van woningbouwprojecten). PAS-meldingen die in aanmerking komen voor de beschikbare ruimte uit het stikstofregistratiesysteem ontvangen bericht van hun bevoegd gezag. Welke PAS-meldingen dat zijn, is afhankelijk van onder meer de locatie, de hoeveelheid ruimte en specifieke hexagonen die beschikbaar komen en de omvang van de gevraagde ruimte voor het legaliseren van de PAS-melding.
Begin oktober 2023 worden de afspraken over het toebedelen van de ruimte aangepast. PAS meldingen kunnen dan als eerste gebruik maken van de beschikbare ruimte. Omdat de woningbouwopgave onverminderd groot is, en doorgaans weinig ruimte vraagt, is besloten dat er ook ruimte gereserveerd kan worden voor de meest concrete woningbouwprojecten waarvoor binnen een jaar een vergunningaanvraag wordt gedaan.
Hoe doe ik een beroep op het SSRS?
In AERIUS Calculator voert u een berekening uit en vervolgens kunt u een vergunningaanvraag Wnb voorbereiden.
Een vergunningaanvraag Wnb dient ingediend te worden bij de provincie waar de activiteit in hoofdzaak wordt gerealiseerd. Een andere mogelijkheid is dat de aanvraag deel uitmaakt van een omgevingsvergunning. In dat geval is de gemeente het bevoegd gezag. U kunt bij uw vergunningaanvraag aangeven dat u gebruik wilt maken van het SSRS. Dit kan op het (digitale) aanvraagformulier of via een schriftelijke aanvulling bij uw aanvraag.
Behandeling van aanvragen SSRS
Er wordt gewerkt via het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. De datum van ontvangst van een ontvankelijke aanvraag is daarbij bepalend. Een aanvraag is ontvankelijk wanneer deze volledig en compleet is om gecontroleerd te worden door het bevoegd gezag. Let op: als er in het SSRS geen beschikbare depositieruimte is voor een project, dient u andere opties te verkennen zoals intern/extern salderen of de ADC-toets. Zie voor meer informatie hierover de pagina Vergunningen en Toestemmingsbesluiten.
Open data gereserveerde stikstofruimte
De data over de beschikbare en gereserveerde stikstofruimte binnen het SSRS is als download beschikbaar. In het databestand is voor ieder relevant hexagon het hexagonnummer weergegeven, de beschikbare stikstofruimte en de gereserveerde stikstofruimte in mol/ha/jr. Bij de gereserveerde stikstofruimte gaat het zowel over gereserveerde ruimte (voor ontwerpbesluiten) als de definitief toegekende ruimte (verleende vergunningen) op de peildatum.
Deze data zal eens per drie weken worden geüpdatet. Dat betekent dat wijzigingen die zijn doorgevoerd na de laatste update datum niet zijn meegenomen. Voor een initiatiefnemer of vergunningverlener geeft deze open data daarom slechts een benadering van de actuele situatie en geen zekerheid voor een individuele aanvraag. De Open Data is via deze link te downloaden.