Stikstofregistratiesysteem (SSRS)
Sinds 24 maart 2020 kan een natuurvergunning worden aangevraagd op basis van het Stikstofregistratiesysteem (SSRS). Dit geldt in eerste instantie voor woningbouw en 7 MIRT projecten. Het stikstofregistratiesysteem is juridisch vastgelegd in de Regeling natuurbescherming.
Waarom een Stikstofregistratiesysteem?
Een registratiesysteem geeft het bevoegd gezag inzicht in de te vergunnen stikstofruimte. Het registreert per gebied de effecten van de maatregelen die de stikstofdepositie naar beneden moeten brengen. Zo wordt duidelijk waar ruimte ontstaat voor het verlenen van vergunningen en welk gedeelte van de gereduceerde stikstofdepositie ten goede komt aan de natuur.
Waar komt de stikstofruimte in het systeem vandaan?
Er wordt stikstofruimte gecreëerd door maatregelen die de stikstofneerslag verminderen. Op dit moment is dit de verlaging van de maximumsnelheid op autosnelwegen naar 100 km/uur/ (overdag). Een deel van die ruimte (maximaal 70%) wordt geplaatst in het SSRS. De overige 30% is bestemd voor de reductie van stikstof en komt daarmee ten goede aan de natuur.
Waarom is het SSRS alleen voor woningbouw en MIRT projecten?
In deze sectoren is de nood hoog. De vraag naar meer woningen is bijvoorbeeld groot. In de bouwsector staan acuut banen op de tocht en dreigen bedrijven failliet te gaan. De woningbouwsector en een aantal infrastructurele projecten krijgen daarom als eerste de vrijgekomen ruimte toebedeeld om nieuwe projecten en activiteiten op te starten.
Voor wie is het SSRS?
Iedereen mag in principe een aanvraag indienen, zolang deze voldoet aan de omschrijving in de wijziging van de Regeling natuurbescherming artikel 2.2. Wel wordt geadviseerd om eerst te kijken naar de mogelijkheden met betrekking tot intern en extern salderen, om de beperkte ruimte in het SSRS spaarzaam te benutten. Let op: alleen woningbouw gerelateerde projecten kunnen gebruik maken van het SSRS.
Hoe doe ik een beroep op het SSRS?
In AERIUS Calculator kunt u controleren of er stikstofruimte in SSRS beschikbaar is voor uw project. Hoe u dit kunt zien, kunt u vinden in deze instructie. Is er ruimte beschikbaar, dan kunt u een vergunningaanvraag Wnb voorbereiden.
Een vergunningaanvraag Wnb dient ingediend te worden bij de provincie waar de activiteit in hoofdzaak wordt gerealiseerd. Een andere mogelijkheid is dat de aanvraag deel uitmaakt van een omgevingsvergunning. In dat geval is de gemeente het bevoegd gezag. U kunt bij uw vergunningaanvraag aangeven dat u gebruik wilt maken van het SSRS. Dit kan op het (digitale) aanvraagformulier of via een schriftelijke aanvulling bij uw aanvraag.
Behandeling van aanvragen SSRS
Er wordt gewerkt via het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. De datum van ontvangst van een ontvankelijke aanvraag is daarbij bepalend. Een aanvraag is ontvankelijk wanneer deze volledig en compleet is om gecontroleerd te worden door het bevoegd gezag. Let op: als er in het SSRS geen beschikbare depositieruimte is voor een project, dient u andere opties te verkennen zoals intern/extern salderen of de ADC-toets. Zie voor meer informatie hierover de pagina Vergunningen en toestemmingsbesluiten.