Landelijk Grondwater Register (LGR)

Het Landelijk Grondwater Register (LGR) wordt gebruikt voor de ondersteuning van de processen vergunningverlening, handhaving en heffingen door provincies, waterschappen, gemeenten en Rijkswaterstaat. Daarnaast is het LGR een bron voor het samenstellen van beleidsinformatie en publieke informatie.

Landelijk Grondwater Register (LGR)

Ga naar de website van het LGR Link opent in nieuw tabblad

De Warmte Koude Opslag (WKO)-tool informeert initiatiefnemers, met een selectie van de technische gegevens uit het LGR, over de plaatselijke situatie met betrekking tot bodemenergie systemen.

Daarnaast worden vanaf 1 juli 2022 alle nieuwe registraties/gegevens over grondwateronttrekkingen en bodemenergiesystemen automatisch doorgestuurd naar de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Daarmee zijn via de BRO meer gedetailleerde gegevens van alle registraties beschikbaar (met uitzondering van de vertrouwelijke gegevens) en is de BRO dé plek voor publiek toegankelijke informatie over grondwateronttrekkingen en bodemenergiesystemen.

Let op: op de lange termijn worden ook de historische gegevens doorgestuurd naar de BRO.

Historie Landelijk Grondwater Register

Sinds 1 januari 2009 is de Waterwet van kracht. In deze wet werden wettelijke taken en bevoegdheden rond het grondwater in Nederland anders verdeeld. Waterschappen en provincies en Rijkswaterstaat zijn sindsdien gezamenlijk verantwoordelijk voor de wettelijke taken rond grondwater vergunningen en meldingen. Er zijn nieuwe afspraken gemaakt over de uitvoering van vergunningverlening, handhaving, toezicht en heffingen.

Om het opnieuw verdelen en uitvoeren van de taken mogelijk te maken is het Landelijk Grondwater Register (LGR) opgezet. Een centraal grondwaterregister omdat men in hetzelfde geografisch gebied taken uitvoert. Provincie- en waterschappen grenzen stemmen niet altijd overeen: Sommige waterschappen liggen in twee of meer provincies, provincies hebben vaak te maken met 2 of meer verschillende waterschappen. Een gezamenlijk register kan ook bijdragen aan de uniformiteit en de uitwisseling met overige belanghebbenden, zodat dit de dienstverlening uiteindelijk ten goede komt.

Sinds 2013 worden ook de gesloten bodemenergiesystemen in het LGR geregistreerd, mede vanwege de inhoudelijke overlap met de reed aanwezige open bodem energie systemen en de gelijksoortig van proces (vergunningverlening, meldingen en handhaving).

Inhoud van het LGR

Het LGR is goed te vergelijken met een grote kaartenbak waarin de toestand van het grondwatervoorraadbeheer van de provincie of het waterschap, op enig moment is vast te stellen. De gegevens in het LGR geven inzicht in de individuele vergunning of melding. De vergunning (het feitelijke besluit) zelf is niet opgenomen in het systeem. De gegevens over de daadwerkelijk onttrokken hoeveelheid geven inzicht in de omvang van de onttrekkingen in een bepaald gebied. Ook zijn deze gegevens de wettelijke en noodzakelijke basis voor het opleggen van de provinciale grondwaterheffing.

De gegevens zijn dus voor diverse doeleinden te gebruiken. Onder andere per inrichting, per gebied, te provincie, per doel kunnen gegevens worden verzameld en gebruikt voor onderzoek naar het grondwaterbeheer. Het is mogelijk dat ook de historische gegevens van onttrekkingen kunnen worden opgenomen. Het betreft onttrekkingen die gestopt zijn en voorgaande vergunningen en/of meldingen.

  • Alle onttrekkingen waarvoor registratie dan wel meldingsplicht geldt;
  • Alle verstrekte vergunningen voor het onttrekken van grondwater en/of infiltreren van water;
  • Alle vanaf 2013 gemelde gesloten bodemenergiesystemen;
  • De administratieve gegevens zoals naam, adres en woonplaatsgegevens, vergunde hoeveelheden, kadastrale gegevens, doel waarvoor wordt onttrokken e.d.;
  • Technische informatie over de onttrekking zoals aantal bronnen, x- en y- coördinaten van de bronnen, pompcapaciteiten, daadwerkelijk onttrokken hoeveelheden, diepte van de onttrekking e.d.
  • Geografische informatie zoals: bestuurlijke gemeente, waterschap, provincie, stroomgebied, beregeningsgebied, speciale gebieden waarvoor speciale vergunningsvereisten gelden.

Rechten, rollen en vragen

Het LGR is een applicatie met een bijbehorende database die niet zonder meer toegankelijk is. Voor het gebruik hiervan kunt u een gebruikersnaam en paswoord aanvragen bij de servicedesk van het LGR via lgr@gbo-provincies.nl.

Als (potentiële) gebruiker van het LGR kunt u via de aangewezen contactpersoon bij uw organisatie (provincie, waterschap, gemeente, omgevingsdienst) toegang tot het LGR aanvragen. Is uw organisatie nog niet aangesloten dan kunt u zich melden bij de beheerder via lgr@gbo-provincies.nl.

Toegang tot LGR is voorbehouden aan vertegenwoordigers van het bevoegde gezag. Aanvragen van derden worden niet in behandeling genomen.

Neem contact op met de beheerders (via e-mail)