Soorten en gebieden beschermde natuur in wetgeving en beleid
Effectenindicator soorten
De effectenindicator soorten geeft een indicatie voor mogelijke negatieve effecten op beschermde soorten voor alle activiteiten uit de omgevingsvergunning. Dit doet zij voor een selectie van 30 soorten. Het gaat om díe soorten waarvoor de meeste ontheffingen worden aangevraagd en/of die het meest gevoelig zijn voor deze activiteiten. Van de overige beschermde soorten die in het plangebied zijn aangetroffen, worden alleen de aantallen per soortengroep getoond. De gegevens over de aanwezigheid van soorten zijn afkomstig van de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF). De mogelijke negatieve effecten zijn vastgesteld via een trefkans met de activiteit en vervolgens via de gevoeligheid van soorten voor storende factoren veroorzaakt door deze activiteit, zoals verlies van leefgebied of verstoring door geluid. Daarnaast wordt in de resultaten ook weergegeven welke mogelijke maatregelen bij negatieve effecten kunnen worden genomen.
Bekijkt u ook de Routeplanner voor het omgaan met effecten op beschermde soorten binnen de omgevingsvergunning.
Maatregelenindicator soorten
De maatregelindicator ‘soorten’ is een internetapplicatie en dient als hulpmiddel voor initiatiefnemers en vergunningverleners die te maken hebben met activiteiten in of nabij leefgebieden van dier- en plantensoorten die zijn beschermd onder de Flora- en faunawet. De maatregelindicator beschrijft standaardmaatregelen die schadelijke effecten op beschermde soorten kunnen voorkomen of verminderen van activiteiten waarvoor een omgevingsvergunning of watervergunning is vereist. Dit doet zij voor een selectie van 34 soorten die zijn aangewezen als beschermde inheemse dier- en plantensoort onder de Flora- en faunawet. Deze soorten zijn het meest in het geding bij deze activiteiten. De maatregelen zijn zoveel mogelijk gebaseerd op de informatie uit de soortenstandaards of aanvullende informatie geleverd door ecologische experts.
Routeplanner beschermde natuur
Deze routeplanner is bedoeld voor de aanvrager van een omgevingsvergunning waar een natuurtoets aan de orde is. Deze routeplanner is ook bedoeld voor het bevoegd gezag dat betrokken is bij de behandeling van een aanvraag voor een dergelijke omgevingsvergunning, te weten de gemeente en de provincie. De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO) en de Wet natuurbescherming maken het aanhaken van natuurtoetsen binnen de omgevingsvergunning mogelijk. In deze routeplanner worden de procedurele stappen beschreven die nodig zijn als een natuurtoets voor beschermde soorten of beschermde Natura 2000-gebieden deel uitmaakt van de procedure van het verkrijgen van een omgevingsvergunning. De routeplanner helpt de aanvragers en behandelaars bij vragen als “Hoe weet ik of een natuurtoets aan de orde is?”, “In welke fase moeten welke ecologische gegevens beschikbaar zijn?” en “Hoe lang duurt de procedure?”.
U kunt de routeplanner ook downloaden als pdf:
- Schema Routeplanner beschermde natuur binnen de omgevingsvergunning
- Routeplanner beschermde natuur binnen de omgevingsvergunning inclusief toelichting
Effectenindicator Natura 2000-gebieden
De effectenindicator ‘Natura 2000 – ecologische randvoorwaarden en storende factoren’ is een hulpmiddel voor initiatiefnemers, vergunningverleners en planmakers die te maken krijgen met activiteiten in of nabij Natura 2000-gebieden. De Natura 2000-gebieden worden ook wel Vogel- en Habitatrichtlijngebieden genoemd. De effectenindicator is een instrument waarmee mogelijke schadelijke effecten ten gevolge van de activiteit en plannen kunnen worden verkend. De effectenindicator geeft u informatie over de gevoeligheid van soorten en habitattypen voor de meest voorkomende storende factoren. Deze informatie is generiek: om vast te stellen of een activiteit in praktijk schadelijk is moet vervolgonderzoek plaats vinden.