Informatiehuis Natuur
De Omgevingswet, die op 1 januari 2023 in werking treedt, wordt digitaal ondersteund door het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Om het DSO te voorzien van de juiste informatie uit de leefomgeving worden tien informatiehuizen ontwikkeld. Eén daarvan is het Informatiehuis Natuur, een gezamenlijk initiatief van de provincies.
Het Informatiehuis Natuur ontsluit informatie over natuur in Nederland ten behoeve van planvorming en vergunningverlening. Daardoor wordt het mogelijk om de natuur als volwaardig onderdeel mee te nemen in besluitvorming over de inrichting van de leefomgeving. De beschikbare informatie over natuur wordt door middel van informatieproducten in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en bijbehorende werkprocessen verankert. Een eerste stap om de informatie over natuur aan het DSO te koppelen wordt voorbereid vanuit de bestaande informatievoorziening over natuur van BIJ12. De informatie in het Informatiehuis is, in eerste instantie, voor iedereen beschikbaar.
Informatieproducten
Van de gegevens uit het Informatiehuis Natuur worden informatieproducten ontwikkeld. Informatieproducten zijn sets van informatie over de fysieke leefomgeving. Bijvoorbeeld over beschermde natuurgebieden, planten- en diersoorten in een provincie en de regels die er gelden. Deze informatie wordt nu al beheerd door provincies, maar is straks op een landelijke kaart te raadplegen. Voor het domein Natuur worden twee informatieproducten ontwikkeld: Informatiekaart Natuur (IKN) en Beslisinstrument SoortInformatie (BeSI).
- Informatiekaart Natuur (IKN)
Voor het nemen van de juiste beslissingen en het uitvoeren van provinciale taken op het gebied van natuur is het essentieel dat er landelijke, uniforme en betrouwbare natuurinformatie beschikbaar is. De ambitie van de Informatiekaart Natuur (IKN) is om hiervoor dé gezamenlijke provinciale informatiebron voor natuur te worden. - Beslisinstrument SoortInformatie (BeSI)
Bij veranderingen van de fysieke leefomgeving moet worden voorkomen dat er schade aan planten en dieren wordt toegebracht. Voor bevoegde gezagen is het daarom noodzakelijk dat ze, om hun wettelijke bescherming- en zorgplichttaken onder de Wet natuurbescherming (straks de Omgevingswet) te kunnen uitvoeren, weten waar beschermde soorten voorkomen. Het Beslisinstrument SoortInformatie wordt dé landelijke bron voor informatie over beschermde en bedreigde soorten in relatie tot veranderingen in de fysieke leefomgeving.
Meer informatie
Het Informatiehuis Natuur voert haar werkzaamheden uit in samenwerking met Rijk, provincies en gemeenten. Heeft u vragen over het Informatiehuis Natuur? Neem dan contact op met informatiehuisnatuur@bij12.nl.