Kennisdocumenten Soorten – Natuurbescherming
Sommige ruimtelijke activiteiten kunnen schadelijk zijn voor diersoorten, die volgens de Wet natuurbescherming (Wnb) beschermd zijn. Denk aan het rooien van bomen, baggeren, slopen of bouwen. Er moeten dan maatregelen genomen worden om die schade te voorkomen of te verzachten. Welke maatregelen dit zijn, staat in de kennisdocumenten Soorten.
In de kennisdocumenten Soorten staat informatie over onder andere de kenmerkende ecologische aspecten van beschermde diersoorten. Ook staat in de documenten welke maatregelen effectief zijn voor de bescherming van de diersoorten. De kennisdocumenten zijn tot stand gekomen in samenwerking met ecologische en juridische deskundigen.
Sinds de invoering van de Wet natuurbescherming in 2017 ligt de bevoegdheid voor het verlenen van ontheffing en vrijstellingen voor activiteiten voor het overgrote deel bij de provincies. Zij hebben nu meer vrijheid voor de invulling van hun eigen natuurbeleid, waaronder de bescherming van planten- en diersoorten. De kennisdocumenten zijn daarom beleidsarm opgesteld. Provincies maken voor het uitvoeren v an hun beleid gebruik van de kennisdocumenten, bijvoorbeeld bij het verlenen van Wnb-ontheffingen. Sinds de decentralisatie van het natuurbeleid beheert BIJ12 de kennisdocumenten.
Ontheffingsaanvragen en vrijstellingen kunnen worden ingediend bij de provincie. Voor juridische aspecten verwijzen wij u naar de provinciale verordeningen. Hier staan de verordeningen waarin de vrijstellingen zijn opgenomen.
De informatie en de ervaringen met het gebruik van de kennisdocumenten kunnen leiden tot aanpassingen in een volgende versie van de kennisdocumenten. BIJ12 zorgt ervoor dat de kennisdocumenten ongeveer eens in de 5 jaar worden geactualiseerd. Dit houdt in dat per soort of soortgroep experts uit de wetenschap en de praktijk de meest recente kennis en ontwikkelingen over de leefwijze en ecologie van de soort bij elkaar worden brengen. Daarnaast wordt de wijze van onderzoek naar de soort en de mogelijkheden voor het mitigeren van negatieve effecten geüpdatet, wanneer recente literatuur, inzichten of deskundigenoordeel hier aanleiding toe geven. De provincies stellen de geactualiseerde Kennisdocumenten vast.
Heeft u tekstuele vragen of suggesties of bent u op zoek naar een oudere versie? Stuur een e-mail naar kennisdocumenten@bij12.nl. Heeft u inhoudelijke vragen met betrekking tot de uitvoering van de Wet natuurbescherming of beoordeling van een aanvraag, dan vragen wij u contact op te nemen met de desbetreffende provincie en in enkele situaties met RVO.nl.
Actualisatie kennisdocumenten
De kennisdocumenten van gebouw bewonende soorten van stedelijk gebied worden aangepast. Op dit moment worden de kennisdocumenten van de gierzwaluw en de gewone dwergvleermuis, de gewone grootoorvleermuis en de ruige dwergvleermuis behandeld.
Nieuw kennisdocument
Naast de actualisatie van de huidige kennisdocumenten, wordt er ook een nieuw kennisdocument voor de kleine marterachtigen ontwikkeld.
Downloads
- Kennisdocument Bever
- Kennisdocument Buizerd
- Kennisdocument Das
- Kennisdocument Gewone dwergvleermuis
- Kennisdocument Gewone grootoorvleermuis
- Kennisdocument Gierzwaluw (geactualiseerd per juli 2023, lees hier de release notes)
- Kennisdocument Grote modderkruiper (geactualiseerd per oktober 2021, lees hier release notes)
- Kennisdocument Heikikker
- Kennisdocument Huismus (geactualiseerd per februari 2023, lees hier de release notes)
- Kennisdocument Kamsalamander
- Kennisdocument Kerkuil
- Kennisdocument Levendbarende hagedis
- Kennisdocument Noordse woelmuis
- Kennisdocument Poelkikker
- Kennisdocument Roek
- Kennisdocument Rosse Vleermuis
- Kennisdocument Rugstreeppad
- Kennisdocument Ruige dwergvleermuis
- Kennisdocument Steenuil
- Kennisdocument Watervleermuis
- Kennisdocument Zandhagedis