De gewone grootoorvleermuis: hoe bescherm je dit goed verstopte en vriendelijk ogende dier?
27 maart 2025
De gewone grootoorvleermuis is een bijzonder geval binnen de vleermuissoorten. Het beschermde dier...
Lees meer
Op 17 mei is het de Internationale dag voor bedreigde diersoorten. In Nederland leven verschillende bedreigde diersoorten. Daarnaast zijn er ook soorten die nog niet de status ‘bedreigd’ hebben, maar wel kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld de zandhagedis en de rosse vleermuis. BIJ12 verzamelt voor de provincies relevante ecologische kennis over deze soorten zodat we deze soorten goed kunnen beschermen. Zodat ze hopelijk nooit de status ‘bedreigd’ krijgen.
Met onder andere de kennisdocumenten Soorten en Beschermde SoortenIndicator (BeSI) werkt BIJ12 voor de provincies mee aan het beschermen van diersoorten:
Ben je van plan om bijvoorbeeld bomen te rooien, te baggeren, te slopen of te bouwen? Realiseer je dan dat sommige van deze ruimtelijke activiteiten schadelijk kunnen zijn voor diersoorten die beschermd zijn volgens de Omgevingswet. Er moeten dan maatregelen genomen worden om die schade te voorkomen of te verzachten. Welke maatregelen dat zijn, lees je in de kennisdocumenten Soorten. Hier vind je ook uitgebreide informatie over de ecologie en leefgebieden van ruim 20 beschermde diersoorten. Bekijk de Kennisdocumenten Soorten
In ons land leven beschermde plant- en diersoorten. Op het moment dat er werkzaamheden plaatsvinden, mogen die niet ten koste gaan van deze soorten. Dit noemen we de zorgplicht voor natuur en is vastgelegd in de Omgevingswet. BeSI is hierbij een belangrijk digitaal hulpmiddel. Als je BeSI gebruikt dan krijg je, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een dakkapel, inzicht in de beschermde dieren en planten die er op en rond je huis mogelijk last van hebben. Ook krijg je een advies hoe je met de beschermde soorten rekening kunt houden. Lees meer over BeSI
De Internationale dag voor bedreigde diersoorten is bedoeld om wereldwijde aandacht te vragen voor het feit dat veel diersoorten ernstig bedreigd worden en dat er maatregelen moeten worden genomen om hun voortbestaan te waarborgen. De oorsprong ligt in de Endangered Species Act (ESA) die al meer dan 50 jaar bestaat. In Nederland zetten soortenorganisaties zoals De Vlinderstichting, EIS Kenniscentrum Insecten, RAVON, Sovon, Stichting Anemoon en de Zoogdiervereniging zich dagelijks in voor de bescherming van bedreigde diersoorten maar ook overheden zoals provincies dragen hun steentje bij.