Schade bestrijden
Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in faunaschade wordt in sommige gevallen geëist dat schadebestrijding plaatsvindt. We spreken van schadebestrijding wanneer dodelijke middelen worden ingezet om schade te voorkomen, bijvoorbeeld (aan verjaging ondersteunend) afschot. De inzet van dodelijke middelen wordt alleen vereist wanneer dit ook is toegestaan.
In Nederland zijn de meeste natuurlijk in het wild levende dieren beschermd. Beschermde dieren mogen alleen gedood worden wanneer de provincie of het Rijk daarvoor een vrijstelling of ontheffing heeft verleend. In ontheffingen en vrijstellingen wordt altijd aangegeven welke diersoorten gedood mogen worden, op welke plekken, in welke periode en onder welke voorwaarden. In de meeste gevallen mogen dieren alleen gedood worden wanneer ook voldoende preventieve, niet-dodelijke maatregelen zijn genomen. Voor meer informatie over de situatie in uw provincie verwijzen wij naar de Faunabeheereenheid (FBE).
Bij het bestrijden van schade geldt altijd:
- Neem bij dreigende of optredende schade direct contact op met de FBE in de provincie waarin uw percelen liggen om een machtiging voor een ontheffing aan te vragen.
- Is er nog geen ontheffing aan de FBE verleend voor de betreffende diersoort, vraag deze dan direct zelf aan bij de FBE. De FBE in uw provincie kan u hierover informeren.
- Neem dezelfde dag nog preventieve maatregelen (voor zover die zijn toegestaan zonder ontheffing).
- Ontvangt u een machtiging via de FBE of een ontheffing van de provincie, neem dan meteen ook de maatregelen die volgens de ontheffing zijn toegestaan.
Let op: In Natura 2000-gebieden kan aanvullend een vergunning nodig zijn om van een ontheffing gebruik te mogen maken. Uw FBE kan u hierover informeren.
Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in faunaschade is het verder van belang dat u:
- Een ontheffing tijdig aanvragen
- Adequaat gebruik maakt van de ontheffing (Met adequaat gebruik bedoelen wij dat u minimaal 2 keer per week bejaagacties uitvoert of uit laat voeren).
Voor informatie verwijzen we u naar uw provinciale FBE.