Schadecijfers
BIJ12 publiceert jaarlijks alle getaxeerde faunaschade. Het gaat hierbij alleen om schade waarvoor een tegemoetkoming is uitgekeerd. Een deel van de faunaschade, bijvoorbeeld schade door uitheemse diersoorten, of schade die om andere redenen niet gemeld wordt, blijft dus buiten beeld. Ook is er verschil tussen getaxeerde schade en de uitgekeerde schade. Getaxeerde schade is schade die gemeten is door de taxateur. De uitgekeerde schade is het bedrag dat de grondgebruiker ontvangt. Dit is soms lager dan de getaxeerde waarde, omdat grondgebruiker in sommige gevallen een eigen risico heeft. Wilt u gebruik maken van deze cijfers, bijvoorbeeld als onderbouwing van onderzoek, beleid of beheer, dan verzoeken wij u hierover eerst contact met ons op te nemen.
Een schadejaar loopt van 1 november tot en met 31 oktober. Het aangegeven jaartal geeft het jaar weer waarin de schade optreedt en niet het jaar waarin de tegemoetkoming in schade wordt uitgekeerd.
Infographics Faunaschade
De infographics laten het totaal van de tegemoetkomingen in faunaschade zien die door BIJ12 in 2022 is uitgekeerd. Hierbij is zowel landelijke als provinciaal te zien welke diersoorten de meeste schade veroorzaken en aan welke gewassen de meeste schade is veroorzaakt.
Bekijk alle infographics
per provincie en voor heel Nederland
Monitor Faunaschade
De Monitor Faunaschade geeft de mogelijkheid om per provincie, diersoort, gewas en jaartal faunaschadecijfers op te vragen. Het gaat hierbij om de getaxeerde schades en aan de aanvragers verleende tegemoetkomingen. De cijfers gaan over een schadejaar en niet het kalenderjaar. Het schadejaar loopt van 1 november tot en met 31 oktober.
Ruimtelijke Monitor Faunaschade
De Monitor Faunaschade geeft de mogelijkheid om per jaartal, diersoort en gewas faunaschadecijfers op te vragen per wildbeheereenheid (WBE). Het gaat hierbij om de getaxeerde schades en aan de aanvragers verleende tegemoetkomingen. Een WBE is een lokaal samenwerkingsverband van jacht(akte)houders in een regio. WBE’s bevorderen de uitvoering van faunabeheer in samenwerking met agrariërs en terreinbeheerders. Nederland kent ongeveer 300 WBE’s. In de monitor kan het onderscheid gemaakt worden tussen getaxeerde schade en uitgekeerde tegemoetkoming. De cijfers gaan over een schadejaar en niet het kalenderjaar. Het schadejaar loopt van 1 november tot en met 31 oktober.
Bekijk de Ruimtelijke Monitor Faunaschade
Wolvenschade
BIJ12 verzorgt namens provincies de beleidsuitvoering van de wolf. Denk hierbij aan de monitoring en afhandeling van tegemoetkoming in schade. Het overzicht van alle binnengekomen schademeldingen en de bevestigde wolvenschade kunt u terugvinden via onderstaande pagina’s:
Bekijk het overzicht van alle schademeldingen
Bekijk het overzicht van bevestigde
wolvenschade