Maatschappelijke Adviesraad Faunaschade
De Maatschappelijke Adviesraad Faunaschade (MARF) adviseert provincies over het voorkomen en bestrijden van faunaschade, het onderzoek daarnaar en faciliteert hen in het maatschappelijk debat erover. De MARF is aanvang 2017 ingesteld door de 12 provinciebesturen. De Raad kan gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan de provincies over het provinciale faunaschadebeleid.
De leden van de Maatschappelijke Adviesraad Faunaschade
De leden van de MARF hebben naast een maatschappelijke rol ruime bestuurlijke ervaring, waaronder met de provincies. Ieder lid heeft afzonderlijk kennis op het gebied van de jacht, de landbouw, natuurbescherming, dierenbescherming en wetenschap. BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van de 12 provincies, voert het secretariaat van de raad.
- de heer drs. G. Beukema (voorzitter)
- de heer drs. C.J. Kalden (natuur)
- mevrouw J.F. Snijder- Hazelhoff (jacht)
- de heer prof. dr. H.A.C. Runhaar (wetenschap)
- mevrouw drs. H. van Veen (dierenwelzijn)
- heer A. Verhorst (landbouw)
MARF Adviesprogramma
De MARF heeft in haar adviesprogramma bepaald over welke thema’s zij advies wil uitbrengen aan de 12 provincies. Het rapport met adviesprogramma is eind 2017 aangeboden aan de bestuurlijke adviescommissie Vitaal Platteland van het IPO. De Raad heeft in haar adviesprogramma de volgende thema’s benoemd:
- Gebiedsgericht faunaschadebeleid
- Maatschappelijke optimalisatie systematiek tegemoetkoming faunaschade
- Robuuste ganzenaanpak
- Advies Faunabeheereenheden
Tussenadvies robuust ganzenbeheer: eerst goed gesprek nodig over ganzenbeheer
Een goed gesprek over het huidige ganzenbeleid en -beheer en de kennis hierover tussen provincies, faunabeheereenheden en maatschappelijke organisaties is nodig. Alleen dan kan er een gedragen voorstel komen voor robuust ganzenbeheer in Nederland. Dit staat in het tussenadvies dat de Maatschappelijke Adviesraad Faunaschade op 6 november aan provincies uitbracht. Vanwege de complexiteit en het belang van maatschappelijk draagvlak, besloot de Adviesraad echter eerst een tussenadvies op te stellen. Medio 2020 volgt het eindadvies.
Onderzoek naar kennishiaten
Om een goed beeld te krijgen van de huidige kennis over ganzen en ganzenschade, liet de raad Wageningen Environmental Research (WEnR) en Sovon Vogelonderzoek Nederland onderzoek doen. Dit leidde tot het rapport ‘Ganzen en ganzenschade in Nederland: overzicht van de kennis en kennishiaten voor effectief beleid’. Daarnaast hield de Adviesraad een enquête onder provincies en faunabeheereenheden over de huidige uitvoering van het provinciale ganzenbeleid en beheer. Beide onderzoeken vormen input voor de gesprekken die nu moeten gaan plaatsvinden.
Samenwerking is de sleutel
Volgens de Adviesraad is het belangrijk dat er vanuit samenwerking tussen provincies onderling en met de betrokken partners consensus ontstaat over de vervolgaanpak om te komen tot een robuust ganzenbeheer in Nederland. Samenwerking is de sleutel voor een succesvolle aanpak. In het tussenadvies stelt de Adviesraad drie thema’s voor waarover de gesprekken moeten: de schaal waarop het ganzenbeleid moet worden afgestemd, de balans tussen populatieomvang en schadeomvang en de effectiviteit van het beheer. De gesprekken zouden begin 2020 plaats moeten vinden. De uitkomst wordt verwerkt in een eindadvies. Tenslotte is volgens de raad ook aanvullend onderzoek nodig naar openstaande vragen bij ganzenbeheer. Hierover zal de Adviesraad in het eindadvies ook voorstellen doen.
- Nieuwsbericht: eerst goed gesprek nodig over ganzenbeheer
- Tussenadvies – Op weg naar een robuust ganzenbeheer
- Bijlage 1 – Ganzen en ganzenschade in Nederland
- Bijlage 2 – Ganzenbeheer in de praktijk
Balans bescherming en faunaschadebestrijding
Het eerste thema betreft een door de provincies aangekondigd adviesverzoek. De andere twee thema’s betreffen voorstellen voor ongevraagde adviezen naar aanleiding van suggesties van de provincies, de Commissie Onderzoek Faunazaken en de organisatie BIJ12. De MARF wil haar adviezen richten op de balans tussen de bescherming van natuurlijk in het wild levende dieren en de faunaschadebestrijding. De Raad pleit voor het maatschappelijk rendement als te hanteren leidend beginsel voor een effectieve uitvoering. Tevens wil de Raad haar adviezen onderscheidend positioneren in de uitvoeringsstrategie “voorkomen-bestrijden-betalen” die voor de schadeaanpak in het faunabeheer geldt.
Maatschappelijk effecten
Bij de advisering wil de Raad aangrijpingspunten benoemen voor de onderlinge samenwerking tussen de provincies. Voorts streeft de Raad naar adviezen van beschouwende aard, op hoofdlijnen, niet te gedetailleerd of te instrumenteel. De Raad heeft gekozen voor onderwerpen die in meerdere provincies spelen en waarbij sprake is van maatschappelijke effecten. De Raad wil de uit te brengen adviezen baseren op zo wetenschappelijk mogelijk onderbouwde feiten.
Adviezen in resterende bestuursperiode
De Raad heeft haar adviesprogramma opgesteld voor het nog resterende deel van deze provinciale bestuursperiode (tot voorjaar 2019). De Raad streeft er naar de adviezen over het gebiedsgericht faunaschadebeleid en de schadesystematiek omstreeks medio dit jaar gecombineerd uit te brengen. Het advies over de robuuste ganzenaanpak volgt daarna.