Onderzoek BIJ12
BIJ12 hecht in de uitvoering van de wettelijke taken veel waarde aan de ontwikkeling en toepassing van kennis via wetenschappelijk onderzoek én het bevorderen van voorlichting. Om de kennis rondom het faunabeheer en de gevolgen daarvan te vergroten laat BIJ12 onderzoeken uitvoeren en symposia organiseren.
Programmering onderzoek
Voor de programmering van haar onderzoek werkt BIJ12 met een doorlopende Onderzoeksagenda. De Onderzoeksagenda wordt in overleg met de provincies, Faunabeheereenheden en andere bij het faunabeheer betrokken partijen vastgesteld. Prioritering van het onderzoek heeft plaatsgevonden op basis van de criteria (per soort) opgetreden schade, relevante maatschappelijke ontwikkelingen als de decentralisatie, nieuwe wetgeving en kennisinzichten uit eerdere studies. Daarnaast wordt voor het criterium opgetreden schade de trits “voorkomen-beheren-betalen” gehanteerd. Onderzoeksvoorstellen en kennisinzet zijn prioritair gericht op schadepreventie en op het daarvoor bereiken van maatschappelijk draagvlak. Voorts is ter ondersteuning van het lerend beheren ten behoeve van de kennisdeling/-ontsluiting binnen en tussen de faunabeheerbelangen onderling de positie van het praktijkgericht en vernieuwend onderzoek behouden in het onderzoeksprogramma.
Commissie onderzoek
De Commissie Onderzoek BIJ12 heeft tot taak de kwaliteit van het onderzoek zoals dat is geprogrammeerd in de Onderzoeksagenda te bewaken en te bezien of het onderzoek overeenkomstig de afspraken wordt uitgevoerd. Daarnaast heeft de Commissie een rol bij het ontwikkelen van nieuwe onderzoeksvragen en het definiëren van nieuwe onderzoeksvoorstellen. De secretaris van de Commissie Onderzoek, tevens coördinator kennis en onderzoek voor BIJ12 stelt de Onderzoeksagenda op, coördineert de uitvoering, rapporteert aan IPO/provincies over de voortgang en bewaakt het onderzoeksbudget. De Commissie bestaat uit onderzoeksdeskundigen uit de geledingen natuurbescherming, jacht, dierenbescherming, landbouw en onderzoek. Tevens is een afgevaardigde van de provincies vertegenwoordigd in de Commissie Onderzoek. Voor de periodieke update van de Onderzoeksagenda beoordeelt de Commissie Onderzoek in hoeverre ingekomen kennisvragen in aanmerking komen voor uitwerking tot onderzoeksvoorstellen en opname in de Onderzoeksagenda.
Verslagen van in opdracht van BIJ12 uitgevoerde of (mede)gefinancierde onderzoeken of symposia zijn hieronder te vinden:
Onderzoek 2020
Evaluatie dassenovereenkomsten
Thissen, J., Blanken, H., van Bommel, F., ten Holt, H. 2020. “Evaluatie dassenovereenkomsten.” Projectnummer 039-19. Van Bommel Faunawerk, Bureau ZET.
Bekijk hier de evaluatie.
Pilot Kuddewaakhonden in de Nederlandse Schapenhouderij: Preventie van Predatie door Wolven.
Frans van Bommel (Van Bommel Faunawerk), Melanie Pekel en Leo Linnartz (ARK Natuurontwikkeling) & Ray Dorgelo (Canine Efficiency), 2020.
Bekijk hier het begeleidend nieuwsbericht.
Onderzoek 2019
Onderzoeksrapport reestudie 2019
E.A. van der Grift, F.P.J. van Bommel, D.R. Lammertsma & F.G.W.A. Ottburg . “De effectiviteit van maatregelen voor het reduceren van aanrijdingen met reeën. Een verkenning en advies voor een veldproef.” Rapport 2019. Wageningen Environmental Research & Van Bommel Faunawerk.
Bekijk hier het rapport.
Onderzoek 2018
Eindrapport invloed van maïsrassen op het foerageergedrag van dassen
Thissen, J., Bommel, F., van Groten, J. & La Haye, M. 2018. “Eindrapport invloed van maïs-rassen op het foerageergedrag van dassen: variatie in gewasschade.” Rapport 2018-23. Bureau van de Zoogdiervereniging, Nijmegen.
Bekijk hier het rapport.
Literatuuronderzoek: Dassen en bemesten
Johan Thissen & Frans van Bommel. 2018. “Literatuuronderzoek: Dassen en bemesten”. Projectnummer 033-18. Van Bommel FAUNAWERK.
Bekijk hier het rapport.
Praktijkproef inzet lasers voor beperking ganzen- schade
J.B.Latour, J. Stahl. 2018. ”Praktijkproef inzet lasers voor beperking ganzen- schade”. A&W-rapport 2388, Sovon rapport 2018/08. Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek, Feanwâlden & Sovon Vogelonderzoek Nederland, Nijmegen.
Bekijk hier het rapport.
Overzicht onderzoek schadesoorten in Nederland en Leidraad beoordeling onderzoek wildschade
Buij, R.,D. Lammertsma en Th. C.P. Melman, 2018. ”Overzicht onderzoek schadesoorten in Nederland en Leidraad beoordeling onderzoek wildschade”. Wageningen, Wageningen Environmental Research. Rapport 2888.
Bekijk hier het rapport.